Čo je Yerba Maté?

Ilex paraguariensis známe ako Yerba maté, je kofeínový nápoj, ktorý sa teší čoraz väčšiemu rozmachu a obľúbenosti v Európe. Yerba maté po storočia konzumovali pôvodní obyvatelia Južnej Ameriky. Originálne sa podáva v kalabasách a pije sa zo slamky zvanej bombilla. Chuť ide popísať ako zemitú, trávnatú alebo drevitú s tónmi ovocia, ako sú jablká alebo citrusové príchute. Mimo kofeínu obsahuje yerba maté tiež antioxidanty, o ktorých sa predpokladá, že majú proti rakovinotvorné vlastnosti. Tieto antioxidanty zahŕňajú polyfenoly, ako sú flavonoidy a triesloviny.  

 

Pôvod yerba maté

Yerba maté je povzbudzujúci nápoj, ktorý si obľúbili gaučo alebo kovboji v Južnej Amerike. Nápoj bol prvý raz konzumovaný v priebehu obdobia sucha a hladomoru, kedy nebolo k dispozícii dostatok jedla. Gaučo popíjali čaj, keď boli vonku a starali sa o dobytok alebo cez dlhé dni v období žatvy. Semená yerba maté mali zaujímavý spôsob klíčenia a to priechodom tráviacim traktom pôvodných vtákov. 

Po stáročia bola rastlina yerba maté používaná k uctievaniu pri náboženských alebo dôležitých kmeňových obradoch. Keď Španieli kolonizovali Južnú Ameriku, začali ho piť a rýchlo rozšírili svoju lásku k bylinným rastlinám s ľuďmi, ktorí chceli tiež vyskúšať nové zvyky a tradície. 

Ako yerba maté funguje? 

Yerba maté produkuje prírodný stimulant zvaný Matein, ktorý je podobný kofeínu, ale na rozdiel od kávy nemá žiadne vedľajšie účinky na vaše zdravie. Yerba maté vám dodá dlhotrvajúcu energiu a zároveň vám pomôže relaxovať. Okrem toho je yerba maté medzi niekoľkými rastlinami, ktoré obsahujú teobromín. Teobromín rozširuje cievy, čo z neho robí dobré diuretikum pre vysoký krvný tlak a to vďaka jeho vazodilatačným vlastnostiam.  

Ako sa yerba maté pripravuje?

Yerba maté sa tradične pripravuje v sušenej tekvici nazývanej kalabasa. Moderná verzia kalabasy môže byť vyrobená z keramiky, kovu alebo dreva. Kalabasa sa naplní od ¼ až do ¾ jej obsahu yerba maté , ktorá sa namočí na 10 minút do vody o teplote 50°C a nechá sa, aby sa vsiakla. Po 10 minútach zalejeme kalabasu vodou o teplote 70-80°C. Po vypití je možné nápoj znovu zalievať 5-6x alebo dovtedy dokiaľ má yerba maté stále chuť. Preto odporúčame si k yerba maté zakúpiť termosku pre komfort a relax. Celý návod na prípravu yerba maté nájdete tu: Príprava Yerba maté

 

Kde yerba maté rastie? 

Stromy yerba maté sa pestujú hlavne v Argentíne, južnej Brazílii, Uruguaji, Paraguaji a boli tiež prinesené na Havaj, kde rastú v dažďovom pralese, skryté pred priamym slnkom.