Všetko o bombillách

Bombilly patria k najdôležitejšiemu príslušenstvu k pitiu yerba maté. Tiež sa tak odlišuje pitie od čaju alebo kávy. 

V tomto článku sa budeme sústrediť na základné otázky ohľadom bombill a to: 

  • Čo je to bombilla?
  • Čo tento pojem znamená? Odkiaľ pochádza? 
  • Aké sú rozdiely medzi bombillou a kovovou slamkou?
  • Čo si premyslieť pred kúpou bombilly? 

 

Čo je to bombilla?

Bombilla (vyslovuje sa bawn-bee-yah) je nástroj používaný na pitie yerba maté. Má špecifický dizajn, ktorý zabraňuje náhodnému pitiu listov alebo stoniek yerba maté. 

 

Čo znamená bombilla?

Aj keď sa niektoré kultúry, ako napríklad ľudia z Kaingangu alebo kmeň Ch'unchu, pili yerba maté bez bombilly, používanie tohto nástroja je staré ako samotný nápoj.

Guaraní ľudia nazývali tacuapí, čo my dnes nazývame bombilla, ale aj bambusové palice, čo bol materiál, z ktorého vyrábali bombilly. 

Španielskí dobyvatelia pochopili funkciu tacuapí ako ekvivalent vodného čerpadla a začali ho nazývať bomba . Pre svoj tvar sa však používala a popularizovala zdrobnelina bombilla . V niektorých oblastiach Brazílie a Paraguaja sa však stále používa názov bomba , rovnako ako mombilla alebo mombillape .

V španielčine sa bombilla označuje aj ako cañita, čo je zdrobnenina od caña. Caña je po španielsky Cane. Používanie trstinových bombíl bolo také rozšírené, že v Argentíne sa v 19. storočí dokonca kovové bombilly nazývali cañitas.

 

Aké sú rozdiely medzi bombillou a kovovou slamkou?

Bombilla má tri hlavné zložky: zobák alebo boquilla , krk a filter. Toto je hlavný rozdiel oproti bežnej kovovej slamke – nie je to len kovový valec, z ktorého sa dá popíjať. Tri časti majú špeciálne funkcie, ktoré prispievajú k príjemnej mateade.

Pico (zobák) alebo boquilla


Zdroj: yerbamatero.com

Zobák (po španielsky pico) alebo boquilla (čo znamená „malé ústa“) bombilly je časť, ktorú prikladáte na pery, aby ste pili yerba maté.

Na trstinových bombillách je tvar celkom jednoduchý a pripomína koniec slamky. Iným príbehom sú kovové bombilly. Pri rovnakej teplote by kovové bombilly spôsobili popáleniny, zatiaľ čo trstinové bombilly nie. Táto vyššia tepelná vodivosť znamenala, že bolo potrebné vykonať určité zmeny.

Remeselníci vyrábajúci bombilly potom používali v zobáku hrubší a kvalitnejší kov. Začali splošťovať koniec dolnej čeľuste, aby ochladili vodu, regulovali jej prietok a zlepšili celkový zážitok, pretože sa lepšie prispôsobila perám. Zakrivili aj bombillu (medzi zobákom a krkom), takže yerba maté sa dalo piť bez nakláňania hlavy alebo tradičnej tekvice.

Cuello (krk)

Krk ( po španielsky cuello ) bombilly je valec medzi zobákom a filtrom.

Keď sú vyrobené z trstiny, sú zvyčajne ručne maľované, ryté alebo zdobené koženými detailmi. Kovové sú tiež často zdobené rytinami alebo prímesami iných kovov. Zvyčajne majú malé krúžky rozmiestnené okolo krku a v spojení medzi krkom a zobákom.

Ich funkciou, aspoň spočiatku, bolo poskytnúť extra izoláciu a pevnosť, aby cebador mohol pevne chytiť bombillu a v prípade potreby vymeniť yerba maté.

Filtro alebo Paletilla

Spodok bombilly má rôzne názvy, napríklad kokos, odkvapkávač, malé pádlo (paletilla), filter alebo separátor. Jeho účelom je zabrániť stonkám a listom yerba maté vniknúť do úst.

Existuje množstvo rôznych typov filtrov a už sme spomenuli niektoré z tých, ktoré sa používajú v trstinových bombilách. Postupom času bol kov široko používaný pre svoju odolnosť - napríklad sa namiesto sietí vyrobených z rastlinných vlákien používali malé drôtené siete.

 

Čo treba zvážiť pri kúpe bombilly?

Pri kúpe bombilly je potrebné zvážiť dva hlavné aspekty: materiál a tvar.

Pokiaľ ide o tvar, bude to úplne závisieť od typu yerba maté, ktoré chcete piť. Chimarrao majú výraznú bombill.

Čo sa týka materiálu, v tomto článku sme sa zamerali na trstinové a kovové bombilly. Neodporúčame kupovať bombilly trstinové alebo dokonca drevené, pretože sa ťažko čistia a sú náchylné na tvorbu plesní. Taktiež neodporúčame kupovať sklenené bombily z dôvodu ich krehkosti.

Kovové bombily sa vyrábajú z rôznych materiálov, kombinácií a rozmerov. Medzi niektoré patrí zlato, striebro, meď, olovo, cín, nehrdzavejúca oceľ, bronz, železo a alpaka. Nie všetky však majú rovnakú kvalitu.

Odporúčame nekupovať cínové alebo železné bombily, pretože absorbujú a odovzdávajú teplo. Okrem toho sú niektoré z nich pokryté kyanidom medi a niklom. Postupom času sa začnú rozpadávať. Odporúčame kupovať striebro, nerez a alpaku - sú odolné, trvácne a neprenášajú toľko tepla ako ostatné.

 

Zdroj článku: yerbamatero.com/blogs/guides/yerba-mate-bombillas-straws