Ako vybrať Yerba Maté?

Ako človek, čo začína s Yerba Maté môžete mať viacero otázok týkajúcich sa výberu a prípravy yerba maté, voľbu správnej bombilly a kalabasy, je toho veľa na premýšľanie. V tomto článku si rozoberieme proces výberu yerba maté pre začiatočníkov, aby ste si vybrali správne.

 

Štýly Yerba Maté

Yerba maté pochádza najmä z Argentíny, Uruguaja, južnej Brazílie a Paraguaja. Každá krajina/región má svoje vlastné spôsoby prípravy a porciovania yerba maté. Zdroj: teaallure.com

Argentína: Argentínčania pijú yerba maté z tradičnej tekvicovej kalabasy s teplotou takmer vriacej vody. Argentínčania tiež bežne pridávajú do yerba maté bylinky alebo korenie. Napríklad je normálne pridať do horúcej vody zázvor, škoricu, pomarančovú kôru alebo bylinky(nazývané yuyos), aby yerba maté získalo sladšiu chuť.


Zdroj: novinky.cz

Uruguaj: Uruguajčanov pri pití yerba maté môžete vidieť na míle ďaleko, stačí hľadať termosku pod pažou. Uruguajčania pijú yerba maté všade, aj na uliciach a verejných námestiach. Koniec koncov, sú najväčším spotrebiteľom yerba maté na obyvateľa s 10kg spotrebou ročne na osobu. Uruguajčania sú tiež tradičnejší so svojím yerba maté a nepridávajú bylinky alebo extra príchute.

 

Južná Brazília: Brazílčania, najmä tí z Rio Grande do Sul, pijú infúziu yerba maté nazývanú chimarrão(číta sa: ši-ma-hóm). Aj keď je tento štýl podobný yerba maté pripravovanému v Argentíne a Uruguaji(s použitím takmer vriacej vody a tekvicovej kalabasy), existuje niekoľko rozdielov:

  • Mleté yerba maté: Yerba maté používané pre chimarrão sa melie na prach. Aj keď obsahuje niekoľko stoniek, yerba maté je zvyčajne veľmi jemné.
  • Väčšia kalabasa: Kalabasa používaná na chimarrão je oveľa väčšia než tradičná tekvicová kalabasa. Táto kalabasa, nazývaná cuia, je väčšia a má okrúhlejší tvar hrdla. To znamená, že na jednu porciu sa použije oveľa viac yerba maté.
  • Jemnejšia bombilla: Pri jemnejšom yerba maté je potrebná aj iná bombilla. Typickí brazílski mateisti budú mať bombilly s menšími otvormi, aby sa bombilla nezapchala prachom.


Zdroj: reddit.com

Paraguaj: V Paraguaji sa yerba maté nazýva tereré a pripravuje sa so studenou alebo ľadovou vodou. Niekedy sa namiesto toho pridáva ovocná šťava na prípravu sladšieho yerba maté. Tereré je tiež odlišné, pretože sa zvyčajne konzumuje z veľkého rohového pohára nazývaného guampa namiesto tradičnej kalabasy.

Keď idete robiť svoje prvé yerba maté, je dobré začať s tradičnou kalabasou. Môžete sa rozhodnúť, či použijete rýchlovarnú kanvicu alebo termosku a či chcete do vody pridať aj nejaké bylinky alebo si rovno vybrať nejakú zmes yerba maté.  Yerba maté, ktoré si vyberiete, bude definovať chuť a zážitok z vášho prvého yerba maté.


Zdroj: herbata.info

Aké Yerba Maté vybrať ?

Pre tých, čo yerba maté už dlhodobo pijú, je výber yerba maté takmer okamžitý, ale aké yerba maté je pre vás to pravé? Skrátka, musíte vyskúšať rôzne druhy a typy yerba maté, aby ste vedeli, akým smerom sa pitie vášho yerba maté uberie. Pozrime sa na niektoré vlastnosti yerba maté, na ktoré by ste mali prihliadať.

V závislosti od regiónu a značky bude typická zmes yerba maté vyzerať a chutiť inak. Veľkú časť chuti určuje, či má yerba maté stonky (con palo) alebo naopak nemá žiadne stonky (sin palo). Ako je to so stonkami?

Rastlina Ilex paraguariensis sa v podstate zbiera pre jej listy, prach a stonky. Výrobcovia oddeľujú tieto prvky a potom ich kombinujú v pomere, ktorý chcú pre zmes.

 

So stonkami

Keďže stonky yerba maté riedia, jej chuť je jemnejšia a menej horká. Stonky sa tiež varia pomalšie ako listy a prach, čo dáva maté rovnováhu. Pridávajú tiež nutričnú hodnotu.

Yerba maté so stonkami je preferované v Argentíne a Paraguaji. Je to skvelé pre začiatočníkov, pretože toto yerba maté je zvyčajne menej horké.

Bez stoniek

Na druhej strane má yerba maté bez stoniek vyšší obsah listov a prachu, vďaka čomu je silnejšie a horkejšie. Chuť tohto typu yerba maté tiež vydrží viac zaliatí.

Yerba maté bez stoniek je v Uruguaji mimoriadne bežné. Konzumuje sa aj v Brazílii. Mnohé brazílske odrody však majú jemne mleté yerba maté s pridanými veľkými stonkami.

Zmesi Yerba Maté

Okrem toho, že hľadáte so stonkami alebo bez stoniek, by ste mali tiež hľadať, či je yerba maté čisté alebo miešané s inými bylinkami alebo ovocím. Ako silné príchute sa používajú napríklad: zázvor, guarana, pomaranč, plody šípovej ruže, harmanček alebo dokonca aj kanabis(aspoň tam, kde je to legálne). Typicky má zmes yerba maté menej horkú chuť a ovocné/bylinné aróma. Zmesi sú tiež vhodné pre začiatočníkov s yerba maté, pretože nemajú horkú a kyslú chuť. 

 

Ďalšie faktory chuti

Okrem vyššie uvedených typov ide aj o to, ako dlho zmes zrela, ako boli listy rezané a či bolo yerba maté sušené dymom alebo horkým vzduchom. Vzhľadom na veľa faktorov pre výber, budete musieť vyskúšaj rôzne typy a značky yerba maté, aby ste spoznali a našli to pravé yerba maté pre vás.

Za nás vám odporúčame najmä:

Ako pripraviť yerba maté nájdete v našom článku: Príprava yerba maté
Ako pripraviť yerba maté za studena terere: Príprava terere