Ako vybrať Yerba Maté?

Ako nový nadšenec yerba maté, môžete mať množstvo otázok týkajúcich sa výberu a prípravy tejto lahodnej nápoje. Správna voľba yerba maté, bombilly a kalabasy môže byť pre začiatočníkov trochu zložitá. V tomto článku sa pozrieme na proces výberu yerba maté pre začiatočníkov, aby ste si mohli vybrať správne.

 

Štýly Yerba Maté

Yerba maté je hlavne pestovaná v Argentíne, Uruguaji, južnej Brazílii a Paraguaji. Každá krajina a región má svoje vlastné špecifické spôsoby prípravy a porciovania tejto tradičnej nápoje.

 

V Argentíne preferujú obyvatelia yerba maté pripravovanú z tradičnej tekvicovej kalabasy, s vodou takmer vriacou teplotou. Často pridávajú bylinky alebo korenie do svojej yerba maté. Napríklad, je bežné pridať do horúcej vody zázvor, škoricu, pomarančovú kôru alebo bylinky (známe ako yuyos), aby sa dosiahla sladšia chuť yerba maté.

V Uruguaji je pitie yerba maté Uruguajčanmi ľahko rozpoznateľné, pretože často nosia termosku s materiálom pod pazuchou. Uruguajčania pijú yerba maté všade, aj na uliciach a na verejných námestiach. Sú najväčšími spotrebiteľmi yerba maté na obyvateľa, s priemernou spotrebou 10 kg ročne na osobu. Uruguajčania sú zvyčajne tradičnejší vo svojom prístupe k yerba maté a nepridávajú do nej bylinky alebo extra príchute.

 

V Južnej Brazílii, najmä v štáte Rio Grande do Sul, Brazílčania pijú infúziu yerba maté nazývanú chimarrão (číta sa: ši-ma-hóm). Aj keď tento spôsob prípravy je podobný tomu v Argentíne a Uruguaji (použitie takmer vriacej vody a tekvicovej kalabasy), existujú niektoré rozdiely:

  • Mleté yerba maté: Yerba maté používaná na chimarrão je mletá na prášok. Aj keď obsahuje niekoľko stoniek, yerba maté je obvykle veľmi jemné.
  • Väčšia kalabasa: Kalabasa používaná na chimarrão je oveľa väčšia ako tradičná tekvicová kalabasa. Táto kalabasa, nazývaná cuia, má väčší a okrúhlejší otvor na naliatie vody. To znamená, že sa použije viac yerba maté na jednu porciu.
  • Jemnejšia bombilla: Pri jemnejšej textúre yerba maté je potrebná aj iná bombilla. Typické brazílske mateisti často používajú bombilly s menšími otvormi, aby sa bombilla neupchala prachom.

 

V Paraguaji je yerba maté nazývaná tereré a príprava sa líši tým, že sa používa studená alebo ľadová voda. Niekedy sa pridáva ovocná šťava pre sladšiu chuť. Tereré sa tiež odlišuje tým, že sa často konzumuje z veľkého rohového pohára nazývaného guampa namiesto tradičnej kalabasy.

Pri svojom prvom pokuse o prípravu yerba maté je dobré začať s tradičnou kalabasou. Môžete sa rozhodnúť, či použijete rýchlovarnú kanvicu alebo termosku a či chcete pridať do vody bylinky alebo si vybrať nejakú zmes yerba maté. Voľba yerba maté bude definovať chuť a zážitok z vášho prvého pohára yerba maté.

Aké Yerba Maté vybrať ?

Pre tých, ktorí pijú yerba maté už dlhodobo, je výber správneho typu yerba maté skoro automatický. Avšak, aby ste vedeli, aký druh vám najviac vyhovuje, môžete musieť vyskúšať rôzne druhy a typy. Existuje niekoľko vlastností, na ktoré by ste mali prihliadať.

Jednou z hlavných charakteristík yerba maté je prítomnosť alebo absencia stoniek (con palo alebo sin palo). Tento fakt výrazne ovplyvňuje chuť a zážitok z yerba maté. Rastlina Ilex paraguariensis sa zbiera predovšetkým pre svoje listy, prach a stonky. Výrobcovia následne tieto prvky oddelujú a kombinujú ich v rôznych pomeroch podľa preferencií.

 

So stonkami

Stonky yerba maté majú tendenciu zjemňovať chuť nápoja a robia ju menej horkou. Taktiež sa varia pomalšie ako listy a prášok, čo pridáva maté rovnováhu. Okrem toho, stonky pridávajú aj nutričnú hodnotu.

Yerba maté obsahujúca stonky je obľúbená najmä v Argentíne a Paraguaji. Je to ideálne pre začiatočníkov, pretože takéto yerba maté je zvyčajne menej horké a menej intenzívne.

Bez stoniek

Yerba maté bez stoniek má vyšší podiel listov a prachu, čo z neho robí silnejšiu a horkšiu variantu. Jeho chuť tiež vydrží viac zaliatí.

V Uruguaji je tento typ yerba maté mimoriadne populárny a konzumuje sa aj v Brazílii. Avšak, mnohé brazílske varianty majú jemnejšie mletú yerba maté s pridaním väčších stoniek.

Zmesi Yerba Maté

Okrem toho, či preferujete yerba maté s alebo bez stoniek, je dôležité zvážiť, či je yerba maté čistá alebo zmiešaná s inými bylinkami alebo ovocím. Silné príchute, ako je zázvor, guarana, pomaranč, plody šípovej ruže, harmanček alebo dokonca kanabis (v prípade, že je to legálne), sú často pridané na obohatenie chuťového zážitku. Zmesi yerba maté zvyčajne ponúkajú menej horkú chuť a ovocné alebo bylinné arómy. Tieto zmesi sú tiež vhodné pre začiatočníkov, pretože môžu mať miernejšiu a príjemnejšiu chuť.

 

Ďalšie faktory chuti

Okrem vyššie uvedených typov ide aj o to, ako dlho zmes zrela, ako boli listy rezané a či bolo yerba maté sušené dymom alebo horkým vzduchom. Vzhľadom na veľa faktorov pre výber, budete musieť vyskúšaj rôzne typy a značky yerba maté, aby ste spoznali a našli to pravé yerba maté pre vás.

Za nás vám odporúčame najmä:

Ako pripraviť yerba maté nájdete v našom článku: Príprava yerba maté
Ako pripraviť yerba maté za studena terere: Príprava terere